В центрі Ужгорода відкрили мініскульптуру угорському художнику Шимону Голлоші

Ужгород святкує новий культурний акцент—відкриття мініскульптури видатному угорському художнику вірменського походження Шимону Голлоші. Церемонія відбулася на Православній набережній цього недільного дня, 8 вересня, з нагоди святкування Дня Ужгорода.

Шимон Голлоші (1857-1918), засновник Нодьбанської школи живопису, залишив глибокий слід в історії мистецтва, який тепер вшанований і в Закарпатському регіоні.

«Нодьбанська художня школа справила великий вплив на формування Закарпатської школи живопису. За якийсь час митець переносить свої літні пленери до закарпатського містечка Тячів, відтак засновує там мистецьку колонію, яку назвали угорським Барбізоном», – зазначив Федір Шандор, туризмознавець та військовий.

Скульптуру створено Романом Мурником і фінансування здійснено меценатом Арсеном Мелкумяном, підкреслюючи значення співпраці та підтримки в мистецьких ініціативах. У церемонії відкриття взяли участь важливі особистості, серед яких заслужений художник України Антон Ковач та консул Генерального Консульства Угорської Республіки, Ласло Віда.

Ця скульптура стала 70-ю мініскульптурою в Ужгороді, демонструючи багатство культурної спадщини міста та його відданість збереженню і вшануванню історії і мистецтва.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах