Василіанський монастир в Ужгороді

Закарпаття славиться своїми історичними пам’ятками, кожна з яких має свою унікальну історію. Однією з таких перлин є Василіанський монастир в Ужгороді, розташований на вулиці Волошина, 54. Ця будівля, хоч і не є найпопулярнішим туристичним об’єктом, заслуговує особливої уваги завдяки своїй архітектурі та історії.

Архітектурна особливість монастиря

Збудований у 1912 році, монастир вирізняється своїм величним неоготичним фасадом. На той час він був найвищою будівлею Ужгорода, що виділяло його на тлі інших споруд міста. Відомо, що при монастирі діяли інтернат для дітей священнослужителів та друкарня, яка видавала літературу не тільки релігійного, а й історичного та культурного характеру.

Історія в період радянської влади

Після Другої світової війни радянська влада ліквідувала монастир, а його приміщення передала Ужгородському університету. В ході реконструкції було знищено церкву святого Василія Великого, яка перебувала на території монастиря. Церкву переобладнали під аудиторію, при цьому зникли незамінні розписи Йосипа Бокшая. Існує можливість відновлення цих розписів, проте це вимагає значних коштів та кваліфікованих спеціалістів.

Сучасне використання будівлі

Наразі в приміщенні монастиря розташований фізичний факультет Ужгородського університету, а також музей зоології з вражаючою колекцією, яка нараховує понад декілька сотень експонатів.

Значення монастиря для культурної спадщини Ужгорода

Василіанський монастир є свідченням історичних перетворень, які відбулися в Ужгороді та на Закарпатті в цілому. Він пропонує відвідувачам не тільки занурення в історичне минуле, але й можливість дослідити значення архітектурних стилів, що збереглись в стінах цієї унікальної будівлі. Підтримка та відновлення таких місць є важливою частиною збереження культурної ідентичності регіону.

Відвідування Василіанського монастиря дає можливість кожному туристу не тільки насолодитися красою його архітектури, але й поглибити свої знання про історію та культуру Закарпаття.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах