Марміти (чафіндіші) – це спеціальні місткості, призначені для підтримки температури готових страв. Завдяки їх використанню забезпечується висока якість сервісу, оскільки при розігріванні може втрачатися смак та аромат. Такий посуд з підігрівом застосовують у кафе, ресторанах, в тому числі й на банкетах зі шведським столом, їдальнях та інших закладах. Представлені марміти різними видами, з огляду на зручність та потреби:
- Відкриті та з кришками. Відкриті підходять для їдалень, де передбачене самостійне накладання порцій гостями. Посуд для банкету, укомплектований кришкою, зберігає тепло на довший термін. Кришка може мати ручку або механізм для комфортного відкривання.
- Мобільні чи настільні. Мобільні моделі оснащені коліщатами, вони корисні для обслуговування великих залів чи сервісу на виїзних заходах. Настільні чафіндіші з підігрівом компактніші, зручні у ресторанах та інших закладах. Ці моделі не залежать від електроенергії. Саме тому їх часто обирають для обслуговування виїзних заходів. Такі пристрої можна розміщувати на столі, а також вбудовувати у прилавок. Туди ж встановлюється і пульт для управління.
- Газові, електричні, зі спиртовою горілкою чи такі, що нагріваються від свічки. Вибір способу нагрівання дозволяє знайти найбільш вигідний для власника закладу посуд.
Плануючи придбати таке устаткування, важливо спочатку визначити потреби та на їх основі зробити вибір.
Які критерії враховувати, вибираючи таке обладнання?
Першою чергою слід з’ясувати необхідний тип та об’єм страви. Для невеликих кафе знадобиться менший розмір обладнання для підігрівання страв, ніж для великих ресторанів. Для перших та других став випускаються різні його моделі. Деякі страви можуть потребувати вищої температури підігрівання, інші ж – нижчої, аби уникнути пересушування.
Наступний крок – обрати спосіб підігріву. Газові чи електричні – залежить від зручності доступу до комунікацій. Якщо у закладі треба використовувати марміт без приєднання до електричної мережі, підійде екземпляр з горілкою.
Матеріалами виготовлення можуть бути алюмінієві сплави чи нержавіюча сталь. Надійні марніти для ресторану або кафе виготовляються з нержавіючої сталі – вони міцні, довговічні та гігієнічні, легко миються. Моделі з алюмінію зазвичай легші за вагою й доступніші за вартістю.
Зручність у користуванні – теж вагомий фактор. Треба продумати те, де і як використовуватиметься марміт. Якщо потрібно часто переміщувати устаткування, доречно вибрати екземпляр на коліщатках. Також слід врахувати, наскільки зручно відкривати та закривати кришку, зокрема, в умовах щільного потоку відвідувачів. Для їдалень, де в ранкові та обідні години їх завжди багато, краще надати перевагу чафіндішу без кришки.
Сучасні марміти можуть мати численні додаткові функції: термостати, таймери, індикатори температури й т.д. У деяких моделей передбачені відділення або місткості для різних страв. Вибір функціоналу залежить від потреб закладу.
Бюджет теж відіграє значущу роль. Постачальники пропонують широкий перелік моделей різних цінових категорій. Тут треба знайти баланс між якістю та ціною. Так, на надійності економити не варто, але краще купувати обладнання саме з тим набором функцій, який дійсно потрібен.